ADVARSEL: Lever vi på Facebook sin nåde?
4. des. 2024
Daniel Heimstad
Hvordan kommuniserte vi før sosiale medier-tiden? I fare for å bli en av dem som sier at det var bedre før i tiden, må jeg likevel dra frem min egen barndom.
Jeg gikk på barneskolen fra midten av 1990-tallet og vokste opp med fasttelefon. Jeg husker når de første mobiltelefonene kom. Ikke de store mursteinklossene man så bilder av som enkelte i USA gikk med, men de fra Nokia, Samsung, Ericsson, med flere. Disse var små mursteiner av noen mobiler. De var langt bedre enn vi var klar over den gang. De hadde to funksjoner:
1) Ringe noen
2) Sende melding (sms).
For ikke å snakke om ukelang batteritid.
Det skulle bli lettere å holde kontakt, og det ble det. Likevel hadde både mine venner og jeg evnet å avtale utallige møter før disse telefonene kom. Vi klarte oss med andre ord egentlig uten dem.
Spol så 10-15 år fram i tid. Facebook lanseres nærmere midten på 2000-tallet. Noen år senere kommer smarttelefonene. Derifra går utviklingen i forrykende tempo. Vi går i dag med små, kraftige datamaskiner i lommene våre. Utstyrt med kamera av en kvalitet som tilsvarer de store, klumpete speilreflekskameraene. I tillegg er vi koblet på internett 24/7. Vi har tilgang på mer informasjon i dag, enn det Bill Clinton hadde da han var president i USA på 1990-tallet.
Facebook stenger profilen din?
Men hva skjer når de sosiale medieplattformene tar over all form for kommunikasjon? Når de blir den primære måten du holder kontakt med dine venner og ditt nettverk. Og videre: Når deres retningslinjer begrenser hva du kan si og ikke si. Sagt på en mer praktisk måte: Hva gjør du den dagen Facebook (Meta) stenger profilen din fordi du har postet noe de mener er galt?
Simon Friis Larsen, kristen politiker i partiet Konservativt, opplevde nylig dette. Han publiserte et innlegg i forbindelse med abortsaken som har vært i mediene de siste ukene. I kommentarfeltet på dette innlegget, postet han en lenke hvor folk kan melde seg inn i Konservativt. Dette var ifølge Larsen en respons på en annen kommentar fra en av hans følgere. Det burde for øvrig være fritt spillerom for Larsen til å publisere det han vil i sine egne kommentarfelt. Facebook sin AI-robot (mest sannsynlig) mistenkte dette som phishing, som er et forsøk på å stjele personlig informasjon fra andre brukere.
Min egen erfaring med Meta
Jeg opplevde det samme for en stund tilbake, men ikke i like stor skala. Jeg postet en lenke til et nettkurs som vår misjonsorganisasjon, International Gospel Mission, arrangerte. Facebook endte da opp med å blokkere innlegget mitt. De blokkerte også selve lenken til nettsiden – på alle plan! En ting var at jeg ikke kunne poste lenken på et offentlig innlegg. Men jeg kunne heller ikke sende den i en personlig melding når jeg spurte om råd fra venner. Tenk på det! Jeg har privat kommunikasjon på Facebook Messenger, men opplever at når jeg skal sende en lenke til vår nettside, så blokkeres den. Jeg hindres rett og slett i å kommunisere – ikke offentlig, men privat og direkte – med mine Facebook venner.
Hva er løsningen på dette?
I møte med en gigant som Meta, føles protester som fånyttes. Facebook har over 3 milliarder brukere i 2024. Jeg forstår også at årsaken til at et innlegg eller en profil blir blokkert, er på grunn av en AI-bot hos Facebook som tar avgjørelsen. (Altså automatisering.) Likevel tror jeg et steg i riktig retning er å bli mye mer kritisk. Kritisk til hvilke plattformer man bruker, og kanskje enda viktigere: Kritisk til sin egen avhengighet av dem.
Jeg bruker sosiale medier aktivt. Både for å spre informasjon om arbeidet jeg står i, men også personlige oppdateringer som jeg synes er gøy å dele. Likevel øver jeg meg på å dele mindre. En tanke som stadig vaker i bakhodet, er: Hvor lenge har jeg friheten til å dele hva jeg vil på Facebook? Når er det plutselig min profil som blir stengt?
Kanskje tenker du at dette ikke kommer til å skje deg. At du er trygg. Men dersom det kan skje en politiker i Konservativt, som Simon Friis Larsen, så kan det skje deg også.
Kilder:
Forsidebildet, hentet fra www.unsplash.com, av: dlxmedia.hu.
Nyhetsartikkel om Simon Friis Larsen, på document.no:
Nyhetsartikkel om Simon Friis Larsen, hos Norge IDAG:
https://idag.no/simon-friis-larsen-utestengt-fra-facebook/19.47752
Antall brukere på Facebook, hentet fra: https://www.demandsage.com/facebook-statistics/